Vad är kontakt?

Kontakt med hästen ska vara som att känna hästen i dina händer och förmedla information från och till hästen genom vikten från tygeln. Som att hålla sin danspartner i handen utan att störa balansen och harmonin i dansen. Du för och hästen följer. Tyglarna är ett verktyg för kommunikation, inte för kontroll. Det ska alltid vara en mjuk, stadig och lätt kontakt med den givande handen. Med tryck orsakar man sannolikt en negativ känslomässig reaktion och visar att man inte rider med känsla, vare sig trycket läggs på nosen eller i munnen. Vid för hård och okänslig kontakt kommer hästen att ta till försvarsmekanismer som ryttare uppfattar som motstånd.

Om du använder underarmarnas muskler när du tar kontakten i ridningen så drar du i hästen. Armarna måste vara helt avslappnade. Använd istället ryggen så blir kontakten lätt och känslig. Har du spända armar och fingrar så kommer hästen alltid att göra motstånd.

Hästen kan spänna både käke, hals och bog för att skydda sig mot förväntat eller verkligt tryck. Om detta försvar blir etablerat måste vi jobba mycket hårdare för att vinna tillbaka förtroendet. Ofta använder vi våra händer naturligt för att gripa tag och balansera oss med och då kan vi aldrig rida med lätthet. Det krävs skolning. Alla problem mellan ryttare och häst kommer att visa sig i tyglarna när vi börjar rida med kontakt, och alla problem med kontakten har en hög risk att påverka hela hästen negativt. För att ha en chans att rida med konstant kontakt i lätthet och harmoni, kan vi bara använda tyglarna för förfining av kontakten och varsamma positioner av halsen.

Kontakt är inte bara för dressyr. Kontakt utvecklar mer förtroende för ryttaren och lär hästen att förstå och lita på handen som hjälp och kommunicera med ryttaren genom handen och söka kontakten på tyglarna till den givande handen. Kontakten är neutral och vänlig. Man ska känna varandra genom tyglarna.

Prova denna simulering: Sätt en bokhög på golvet framför en dörr och bind ett snöre i handtaget. Stå framför dörren och håll i snöret. Korta snöret tills det börjar påverka att dörren rör sig. Detta ger dig en förståelse för känslan du vill ha med hästen. I denna kontakt mellan dig och hästen är den medveten om dig genom tyglarna. När kontakten är rätt kommer hästen att mjukna och ge efter i halsen och gå in i kontakten. Du börjar från sätet och stärker din bål för att påverka hästens medvetande om tyglarna. Dina armar är avslappnade och tar en passiv roll. Om du bara skulle dra med dina armar skulle inte hästen svara positivt. Istället bör du låta bålen påverka hästen om kontakten den delar med dig genom tyglarna. När hästen svarar slappnar du av i bålen och matchar hästens respons.

En annan simulering: Håll två tyglar, en i varje hand tillsammans med någon. Försök sedan att dra den personen framåt när ni står vända mot varandra genom att bara använda dina armar. Du kommer att märka att personen är lite ovillig till att flytta sig. Men, om du lutar dig bakåt och backar och låter dina armar vara avslappnade, kommer personen naturlig med dig. På detta sätt använder du inte musklerna i armarna för att påverka hästen, utan sätet. Dina armar är som lösa rep.

Authentic Horse Education- Dansa med hästaranneli@dansamedhastar.nu

Tel: 0703-90 00 57AW Natural Horse TrainingDansa med hästar på Instagram

 

This entry was posted in Artiklar and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *