FAQ

Utbildar du bara bettlöst?

JA! På mina lektioner/kurser måste man rida bettlöst men vad man väljer hemma är upp till var och en. Tänk på att man ska kunna rida allting utan ett bett. Om man använder ett bett för att kunna rida vissa saker använder man det av helt fel anledning. En av anledningarna till att jag själv valt att inte längre rida eller undervisa i även ett bett är att jag efter många års erfarenhet av att lägga stor grundutbildning av hästar bettlöst, erfor en enorm skillnad i beteende och attityd hos hästarna och jag har kommit fram till att ett bett inte alls behövs. Jag ville att mina hästar får en hög grad av frihet och möjligheten att finna sin egen balans utan att ha metall i munnen. Ett bett är till för att förmedla information från ryttare till häst och häst till ryttare samt att uppnå avslappning genom käken. Men detta kan man uppå även utan ett bett.

Jag har fått förklarat för mig av vissa lärare att ett bett ger den ultimata förfiningen och precisionen och att det ger den högsta känslan eftersom kontakten sker i hästens mun – den mest känsliga kroppsdelen. Att ett bett behövs för att hästen ska få en rörlig och avslappnad käke etc. Men ridning kan aldrig handla om verktyget vi använder, likaväl som att vi aldrig kan ge verktyget hela skulden, utan istället händerna och ryttaren som håller i det. Ridning eller dressyr har inte att göra med vad vi sätter i hästens mun. Det är inte hästens mun vi rider – det är sinnet,  fötterna och hela dess kropp! Ett bett i munnen är inte nödvändigt för att uppnå hälsosam biomekanik, form och kommunikation för att kunna utföra allt inom ridning och dressyr. Naturlig Ridkonst är ingen trickridning. Det är att göra bettlös ridning till en fin konst.

Idag använder de flesta ett bett för att kontrollera hästen. Ett bett kan användas mjukt och med den bästa intention men väldigt få ryttare har den kunskap eller känsla som krävs, och även om alla ryttare hade det så hör ändå inte ett bett hemma i hästens mun. Det finns egentligen inte rum för ett bett i hästens mun och hur varsamt man än använder det så kommer det att påverka hästens laner, slemhinnor och reflexer på ett obekvämt sätt för hästen. För okunniga och okänsliga ryttare på ett mycket smärtsamt sätt. Jag rider själv och undervisar utan bett och sporrar men följer annars den akademiska läran.

Vi bör också tänka på att bara för att man rider bettlöst behöver det inte vara oskarpt och smärtfritt. De flesta bettlösa alternativ på marknaden är skarpa och baserade på en smärtmekanism. Hästen är otroligt känslig över nosryggen som lätt kan skadas, därför måste ett bettlöst träns vara utformat utan att verka tvångsmässigt, skarpt och smärtsamt. Då jag inte fann något bettlöst träns som hade alla kvaliteter jag ville ha, designade jag ett själv.

Genom att rida bettlöst uppnår man en högre kommunikation med hästens sinne eftersom man inte är beroende av något verktyg. Man kan med mycket träning rida hästen praktiskt taget bara genom tankeöverföring och nyanserat kroppsspråk.

Vad använder du för utrustning?

I min träning börjar man rida med bettlöst träns och jag rekommenderar mitt egendesignade som är av fint engelskt läder och har mjukt vadderat nosband, pannband, huvudstycke och käkrem. Det är konstruerat så att det sitter ordentligt utan att sitta hårt och med ringar vid sidorna där lädertyglarna fästs. I Naturlig Ridkonst är det inte tillåtet att använda ett vanligt spö för det är gjort av plast och har en snärteffekt och kan misshandla hästen. Vi använder en kvist/gren från t. ex. ett äppelträd. En kvist går sönder om man använder den för hårt. Själv rider jag i en bomlös dressyrsadel och i spansk bomlös sadel.

Varför rider man med hängande tyglar först utan kontakt?

Om du kan göra halt, vända, rida volter, göra övergångar och tempoväxlingar med lösa tyglar först så utvecklar du en samarbetspartner med balans, självbärighet, självkontroll, kommunikation och harmoni. Du har i din tur utvecklat balans, oberoende sits, känsla, självkontroll och lätthet. Ju bättre din förmåga är att rida utan stöd av tyglarna, desto bättre är chanserna att rida med sätet och med kontakt i lätthet.

Jag rider western, kan jag ändå träna Naturlig Ridkonst?

Absolut! Naturlig Ridkonst är ingen disciplin i sig självt utan skolar hästar inom alla discipliner. Egentligen finns det ju inte westernhästar, dressyrhästar etc. utan det är discipliner som de används i, men antingen har man en skolad häst eller en oskolad. Alla hästar behöver gymnastiseras till starka, smidiga, balanserade och hållbara ridhästar. För Naturlig Ridkonst är målet samlad ridning på hängande tygel precis som en westernryttare behöver uppnå. All typ av ridning hade från början den enhändiga ridningen som ideal för den andra handen behövde man till värjan, lansen eller lassot. Som westernryttare uppnår man detta mål på kortare väg än för den akademiska vars mål är att gymnastisera sin häst till fulländning.

Varför använder man inte sporrar i Naturlig Ridkonst?

Som det hörs på namnet Naturlig Ridkonst så handlar det om att vara naturlig och rida så naturligt som möjligt utan mekaniska, artificiella hjälpmedel såsom bett, sporrar och inspänningstyglar. De flesta använder sporrar för att göra hästen mer framåt och mindre trög. Det som sker då är att man bara tränar hästen till att bli skänkeldöd. Snart reagerar hästen vare sig på skänkeln eller sporrarna.

De ryttare som har de bästa avsikter använder sporrar för att ”kunna göra mindre” och för förfining av sidvärtsrörelser. Men jag tror att hästarna har en annan syn på det hela. Jag tror att hästar ser sporrar som ett hot som närsomhelst kan ”attackera” dem.  Denna kanske förväntade attack skapar spänning och ängslan och förstör harmonin i dansen. Tänk dig själv att någon när som helst ”hotar att sätta fingrarna i sidorna på dina revben. Du skulle spänna dig för att uppleva det mindre obehagligt och ständigt vara redo för denna attack. Om du känner att du behöver använda sporrar har du gett upp konsten i horsemanship. Om du behöver rida med sporrar kan aldrig en sann förbindelse och ett dansande partnerskap uppstå mellan dig och hästen.

Hur kontrollerar man hästen utan ett bett?

Det finns inget bett i världen som kontrollerar en hästs känslor. Då skulle det ju inte hända några olyckor. Kontrollen sitter inte i munnen på hästen. Tvärtom orsakar ofta bettet att hästen vill springa iväg ännu mer på grund av trycket och smärtan bettet orsakar i hästens mun. Kontrollen sitter i hästens bakdel – motorn. I en nödsituation behöver du böja hästens hals åt ena sidan. Då tappar hästen styrka i bakbenen och den får svårt att springa iväg med bara ena sidan av kroppen.

Man lär hästen det först från marken eftersom det är en sårbar situation. Det behövs inte ett bett för att böja hästen. Allt handlar om att ha en kommunikation med förtroende med hästens sinne – inte att kontrollera den med tvång och smärta. Vill du få ner tempot på en okontrollerad häst böjer du halsen lite grann tills den saktar av. Men framför allt, sitt aldrig upp på en okontrollerad häst eller sitt av på direkten. En häst lugnas av att ta in den på mindre volter, göra riktningsändringar och sidvärtsrörelser. Att få en häst som har självkontroll, d.v.s. inte rusar iväg, lärs genom grunder i horsemanship och markarbete där man bygger upp tillit och kommunikation med hästen. När du är respekterad som en ledare hästen frivilligt valt att följa har den ingen anledning att ifrågasätta dina beslut. Kontroll kommer inte genom restriktioner utan genom frihet.

Vad menas med naturligt?

Naturligt betyder att man använder psykologi, kommunikation och förståelse istället för rädsla, smärta, mekaniska medel och tvång. Det betyder uteslutning av onaturlig utrustning som inspänningstyglar, bett och sporrar.

Vad är skillnaden mellan modern och klassisk/akademisk ridning?

Klassisk ridning handlar om sättet man gör det på. Den är en tradition som praktiseras som en konstart. Den härstammar från de europeiska ridakademierna för flera hundra år sedan med de gamla mästarnas principer. Den klassiska skolan är till för hästen och baserar sig på förmågan att rida i harmoni med sin häst. Den klassiska ridningen är mycket mildare och snällare mot hästen och enklare. Man behöver inte använda kraft och man använder bara en hjälp i taget. Den moderna dressyren är en tävlingsdressyr som härstammar från den tyska skolan. Idag har man frångått mycket av den klassiska skolan och tvångsutrustning som inspänningstyglar och nosremmar har blivit en norm. Hästen tycks vara till för dressyren som sport istället för att dressyren är till för hästen.

Authentic Horse Education- Dansa med hästaranneli@dansamedhastar.nu

                                 Tel: 0703-90 00 57AW Natural Horse TrainingDansa med hästar på Instagram