Om mig

Jag är instruktör och tränare i Naturlig Ridkonst som är en sammansmältning av Autentisk horsemanship och Akademisk ridkonst – bettlöst. Anneli Westlund och MifuneJag tränar hästar och ryttare enligt de akademiska principerna med absolut respekt för hästen och dess natur. Från sinne till kropp med lätta hjälper och utan bett, sporrar, mekaniska medel eller straff.

De senaste åren har jag utbildat mig inom den klassiska dressyren, främst i franske dressyrmaster Philippe Karls “Lätthetens skola”. Jag har under drygt två års tid följt instruktörsutbildningar som fotelev och ryttarelev praktiskt och teoretiskt från unghäst till svår dressyr för hans bästa elev och tillika hustru Bea Borelle. Jag har även tagit lektioner för amerikanske dressyrmaster Craig Stevens och utbildats i den höga skolan i Portugal på Lusitanohingstar. Min utbildning skedde med bett men med många års erfarenhet i att lägga en stor grund av ridningen utan ett bett och sett de enormt positiva effekterna av detta hos hästarna, har jag helt och hållet valt denna väg för hästarnas skull och för att ett bett helt enkelt inte behövs. Det är fullt möjligt att träna hästar ända upp till höga skolan och ovan mark helt bettlöst. Vi får inte glömma bort att hästarna redan kan göra alla dressyrrörelser i frihet utan ryttare på det mest naturliga sätt, och att det enligt min mening är det vi borde försöka eftersträva.

När jag började studera Bent Branderups Akademiska ridkonst som också har sitt ursprung från den klassiska skolan och de gamla mästarna, den konst som undervisades vid furstarnas hov och vid ridakademier under tidigare århundraden, fann jag att denna sorts ridning verkligen passade mig som handsken. Främst på grund av att det är en verklig konstart och med målet att uppnå samling på hängande tygel enhändigt. Ridningen är lika passande för den som rider engelskt som westernridning, fritidsridning, working equitation, islandshästridning etc.

Min bakgrund är som horsemanshiptränare. Jag föddes 1974 och växte upp på hästgård i Blekinge med ett antal hästar varav ett par avelshingstar. Jag red några år på traditionell ridskola men minns att det var roligast att rida hemma. Jag var mest intresserad av hoppning men som vuxen upptäckte jag westernridningen och tränade allt från trail till roping och koträning. År 2001 upptäckte jag Natural Horsemanship och gick instruktörsutbildning för Jana Huukha. Jag påbörjade Parelliprogrammet där jag lärde jag mig rida bettlöst och bridleless och det var en härlig känsla. Jag blev certifierad i Level 3 och i många år tränade jag hästar och människor med Natural Horsemanship som grund.

Dock sökte jag något djupare och ett friare sätt att kommunicera med hästar. Jag jobbar inte med tryck och eftergift och negativ förstärkning längre utan med känsla och positiv förstärkning. Med hjälp av Carolyn Resnick skapade jag mitt träningsprogram i Autentisk Horsemanship – Liberty Dancing, som är baserat på autentisk hästkommunikation med den fria hästen utan utrustning, tvång eller rundcorall. Hästen har alltid ett eget val, om den vill samverka eller inte. Tack vare denna respekt och frihet man ger till hästen, söker den vårt ledarskap och vi uppnår en fantastisk prestation och samhörighet.

Jag blev personligt tränad av Carolyn Resnick på hennes ranch i Californien och hon har hjälpt mig utveckla mitt träningsprogram. Jag är också väldigt inspirerad av Klaus Ferdinand Hempflings sätt att kommunicera med och rida hästar och har studerat hans metoder samt deltagit i ett seminarium hos honom i Danmark. Två andra som inspirerat mig i min frihetsträning är Frederic Pignon och Alxeander Nevzorov. Några av dessa hästmänniskor som valt den icke-traditionella vägen kan du se i filmen “The path of the horse”.

 

 

lektion-för-Craig-StevensJag-och-Bea-Borelle-225x300

Min utbildning:

 • Certifierad level 3 Parelli Natural Horsemanship
 • Kurs för österrikiske Parelli-instruktör Martin Wimmer
 • Klassisk dressyrutbildning för Craig Stevens
 • Dressyrträning i Portugal
 • Klassisk dressyrutbildning för Bea Borelle i Philippe Karls “Lätthetens skola”
 • Westerndomarutbildning
 • Clinic för Reining World Champion Craig Johnson
 • Coaching av Carolyn Resnick i Liberty Horse training
 • Kurs och privatlektion för cert. amerikanskan Linda Salinas i Carolyn Resnicks metod
 • Privat undervisning i Liberty Horse Training för Carolyn Resnick i Californien, USA
 • Clinic för Buck Brannaman, England
 • Seminarium för Klaus Ferdinand Hempfling, Danmark
 • Clinic, lektioner för Bent Branderup, Danmark/Sverige

Jag ger kurser och lektioner i:

 • Naturlig Ridkonst – bettlös akademisk ridkonst i förening med autentisk kommunikation
 • Liberty Dancing frihetsdressyr

//Anneli Westlund

Authentic Horse Education- Dansa med hästaranneli@dansamedhastar.nu

                                 Tel: 0703-90 00 57AW Natural Horse TrainingDansa med hästar på Instagram