Spöhjälpen

I Naturlig Ridkonst är sitsen den primära hjälpen och spöhjälpen är en sekundär hjälp. Vi använder en tunn kvist eftersom den går sönder om man skulle missbruka den. I Naturlig Ridkonst är det inte tillåtet att använda ett spö av plast för man kan slå hästen med det. Spöet är absolut inte för bestraffning utan är en förlängning av armen. Spöet ska användas som en fin hjälp till kommunikation och hjälpa hästen förstå vad man menar med sitsen.

Tråkigt nog har vi idag förlorat kulturen och traditionen från riddarna och gamla kavalleriet. Numera betraktas spöet normalt som ett hot om ett konstant löfte av bestraffning. Användningen av spöet som en hjälp är en av de svåraste men med spöet som en förlängd arm, är det både ett mycket användbart verktyg för att förklara för hästen och förändrar hela synvinkeln mellan häst och människa.

Spöet symboliserade förr ryttarens spira. Som ett tecken av respekt gentemot ridkonsten ska aldrig spiran vara gjord av vare sig guld eller plast utan av naturligt trä, en kvist från t ex ett fruktträd som producerar långa, tunna och raka kvistar på åtminstone 120 cm i längd. Spöet hålls normalt i höger hand med änden lätt framåt åt vänster. I denna position är inte spöet synligt för hästen. Handpositionen med spöet är antingen bredvid, bakom eller framför tygelhanden så att man lätt kan anpassa längden på tyglarna i änden som hänger till höger. Spöet hålls med tummen, pekfingret och långfingret, medan ringfingret och lillfingret korrigerar längden på tyglarna – en viktig procedur från förr när man red med vapen. Hästen lär sig spöhjälperna på marken på ett sådant sätt att det också kan användas från hästryggen.

Authentic Horse Education- Dansa med hästaranneli@dansamedhastar.nu

                                 Tel: 0703-90 00 57AW Natural Horse TrainingDansa med hästar på Instagram