Stretcha framåt-nedåt

För att hästen ska förbli frisk och användbar på den nivå ni befinner er, bör du till en början rida s.k. framåt-nedåt för att få korrekt reaktion och kontakt med handen, samt för att få ryggen att bära. Grunden för alla övningar är att hästen söker mot handen och sträcker sig framåt-nedåt. Detta lärs från första början för att försäkra sig om en svängande rygg. Framåt-nedåt är responsen från hästens mun/nos till ryttarens hand. Handen ger och nosen följer handen i en framåt-neråt rörelse. Handen bör aldrig arbeta bakåt för det orsakar sammandragning i ryggraden, viket i sin tur orsakar stelhet i hästen.

Stretching framåt-nedåt som kallas neck extension på engelska innebär en formgivning av överlinjen. Hästen länger sin hals och sträcker sin nos fram och nedåt och rundar därmed ryggen och stretchar hela överlinjen. Detta är en tidig övning i hästens utbildning och hjälper den att söka kontakten med tyglarna. Bara genom att förlänga/rama in/kanalisera hästens hals, kan vi stretcha och runda överlinjen, på samma gång som vi hanterar en hästs naturliga balans och framåtrörelser. Bara i hästar som söker framåt-nedåt kan bakbenen svänga framåt på ett löst och avslappnat sätt. Därför måste hästen behålla tendensen att söka framåt-nedåt även i högsta graden av samling.

Vid stretching framåt-nedåt förläggs tyngdpunkten till viss del på hästens bogar, varför hästen inte får gå för djupt ner. Att stretcha framåt-nedåt ska absolut inte förväxlas med att rida hästen på bogarna som vi idag ser mycket inom både traditionell ridning och westernridning. Om hästen går för lågt ner i framåt-nedåt blir framklivet framåt sämre. Frambenen kommer för långt tillbaka in under tyngdpunkten, vilket kan leda till överbelastning och översträckning av senor och leder. Bakbenet skjuts då alltför långt bakåt och vinkeln mellan bäckenet och ryggraden blir då för flack, vilket leder till att hästen får ryggproblem i ländområdet.

 

Varför ska man stretcha hästens hals och överlinje?

När vi stretchar hästens hals, längs ryggradsmusklerna och dorso-lumbar segmenten höjs och stärks. Hästen formar en båge (rundar sig) under ryttaren och bär upp denne bättre på ett hälsosamt sätt. Bracio-cephalicmusklerna blir mer horisontella när de stretchas och kan därför föra bogarna långt framåt. En häst som lärt sig kanalisera/länga halsen på samma gång, lär sig att ta tyglarna i en framåtrörelse, alltid med nosen framför lodlinjen. Det mest naturliga är en stretchad hals på hästen som tillåter förlängda och naturliga gångarter.

En stretchad hals är mer lateralt flexibel. Den är lättare att böja och att delta fullt ut i den periodiska svängningen av ryggraden som är nödvändig för väl utvecklade gångarter. Skritten bevaras och till och med förbättras. Att stretcha hästen framåt-nedåt är en avgörande faktor i framåtrörelser eftersom det flyttar tyngdpunkten framåt och uppmuntrar förlängda rörelser, likaväl som att få hästen att ta upp en kontakt med handen. Att stretcha hästens hals är ett kraftfullt korrigeringsverktyg och har följande fördelar:

 • Omformar s.k. hjorthalsar – går över hand
 • Stretchar och ger avslappning av korta och spända överlinjer
 • Stärker och höjer långa, svaga och lösa överlinjer
 • Ger smidigare rörelser till hästar som har en skarp knärörelse i frambenen när de travar på grund av att deras hals kommer ut väldigt högt vid manken.
 • Ger flexibilitet
 • Ger avslappning
 • Ger lösgjordhet
 • Skapar längre steg
 • Lär ökad trav
 • Hjälper hästen söka kontakten med den givande handen
 • Gör hästen smidig så att den lätt kan röra sig till annan position
 • Stretchar överlinjen
 • Stärker ryggen och skapar en ”rund” hållning
 • Är bevis på att hästen inte är sammandragen i ryggen (alltid redo att stretcha framåt-neråt)
 • Skapar framåtrörelse
 • Är bra som uppvärmning
 • Skapar rytm och elasticitet
 • Låter musklerna vila mellan övningarna
 • Motverkar stegring för hästar som är lätta i framdelen

Vid stretching framåt-nedåt är hästen mer på bogarna med sämre balans som följd och den måste trycka ifrån med bakdelen. Eftersom hästen från början har mycket vikt på framdelen vill vi inte att hästen ska gå för lågt. Det gör dessutom att den inte ser vart den går. Nacken ska vara som lägst på en horisontell linje i samma höjd som manken. Det är mycket viktigt att nosen alltid är framför lodlinjen annars lär man hästen att gå bakom hand och överböja. Målet med att stretcha hästen i början är att hästen vågar ta kontakten och tar tyglarna så fort vi ger och att den behåller stretchpositionen. Man låter tyglarna glida genom fingrarna och vi vill att hästen omedelbart stretchar in i kontakten och behåller den, och så småningom blir stadig i alla gångarter. Dina armar och händer ska vara flexibla och givande som gummiband som följer hästens huvud och hals uppåt och neråt. Händerna får aldrig kännas som en barriär för hästen. Då vågar den inte söka kontakten. Hästen ska förlänga sig utav sig själv framåt-nedåt när man öppnar fingrarna på tyglarna.

Från sinne till kropp

Denna stretchande position gör att hästen länger sina ryggmuskler och stärker ryggen. En häst som alltid är redo att stretcha är i balans och det skapar elasticitet så att vi kan få hästen rund. Att stretcha hästen för att få upp ryggen och få en rund hållning för att kunna bära upp ryttaren på ett hälsosamt sätt, kommer genom hästens sinne. De flesta går direkt till kroppen och glömmer bort att all kommunikation sker genom sinnet på hästen och att för att få den i rätt hållning måste hästen först förstå oss, lita på oss, respektera oss och vara villig, energisk och i balans först mentalt och emotionellt. I hästkataloger ser vi sidor på sidor med ”hjälputrustning” som martingals, mängder av olika inspänningstyglar och bett för att uppnå detta men det fungerar inte. Allting blir artificiellt och hästen blir full av stress och använder kroppen helt fel. En ond cirkel för att man på grund av okunskap eller för att få snabbare resultat, försöker ta en genväg istället för att skola hästen genom sinne och kropp till en hälsosam biomekanik.

När hästen ombeds om en uttalad böjning av halsen, kortas musklerna på den konkava sidan medan de på den konvexa sidan längs. Det är därför det är inkompatibilitet mellan en uttalad böjning av halsen och en hals som går både över hand och bakom hand med överböjd hals. Om en ryttare vet hur den ska ge böjningen av halsen kan ryttaren tillämpa laterala smidiga övningar till hästen som snabbt kommer ge förlängning av halsen utan användandet av tvång eftersom det utförs naturligt.

Authentic Horse Education- Dansa med hästaranneli@dansamedhastar.nu

                                 Tel: 0703-90 00 57AW Natural Horse TrainingDansa med hästar på Instagram